Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla

Nu har jag kommit en bra bit i Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla”. Den är verkligen jättebra och den har fått upp ögonen för mig, nu förstår jag lite mer varför jag reagerat som jag gjort och det bästa är att jag nu kan göra något åt saken. Den tar upp mycket om att leva i nuet och förändra sin situation. Den går lite i samma anda som ”Lär dig leva. Mindre stress – Mer närvaro”, men den är mer ingående. Den har massor med exempel från människor vardag och tips om hur man kan förändra sin syn på sig själv. Jag stryker under det viktiga och gör mycket anteckningar i boken, då är det lätt att gå tillbaka och läsa igen.

Här kan du läsa Mias 10 steg till bättre självkänsla. Läs sedan boken :)

Jag har inte tänkt på att det är skillnad på självförtroende och självkänsla. Jag har heller inte förstått att beteendet hänger ihop med hur jag ser på mig själv. Att jag känt mig som ett offer har jag ofta lagt på någon annan, inte att det skulle vara så enkelt som att det berodde på hur jag faktiskt värderade mig själv.

Man kan gå genom livet och ha gott självförtroende i det som man gör, men självkänslan kan vara låg. Självkänsla handlar om hur vårt eget värde ser ut i våra egna ögon. Har man låg självkänsla blandar man ofta ihop sitt värde med sina prestationer. Tyvärr leder ofta en otränad självkänsla till självförakt. Det kan visa sig med att man slår på sig själv men också att man går i försvar och gärna påpekar andras brister i konflikter. När man tappar självkänslan blir man både självcentrerad och självupptagen. Det spelar heller inte så stor roll vad andra runt omkring en säger, för man har svårt att ta till sig det.

Man går genom livet och försöker prestera saker för att visa att man kan. Att ta hand om hemmet, laga mat, tvätta, diska. Sånt hamnar jag i, om och om igen. Man känner sig som ett offer och känner inte att man blir uppskattad för det man gör. Jag kände mig ofta sårad för att jag kände att jag inte blev uppskattad. Mia menar att vi kan välja bort att känna oss sårade eller kränkta, självklart kommer man ju stöta på dessa människor som faktiskt kommer såra en, det viktiga är att man tar sig ur känslan och inte fastnar i den. Om man inte lägger så mycket energi på det kan man fokusera på vad man själv vill istället för att känna sig som ett offer. Hade jag haft en balanserad självkänsla hade jag troligtvis inte känt mig tvungen till att ta på mig allt jag tog på mig, inte känt mig som ett offer. Alla tycker väl synd om sig själv lite då och då, men man kan inte fastna i det för då blir det en ohållbar negativ spiral.

Jag har också haft en tendens att gå och älta saker som kanske inte blev som jag hade tänkt det. Ofta har jag haft förväntningar på hur livet ska vara och när jag inte uppnått det, så har det blivit ett misslyckande. Och jag har fastnat i ältandet… ”tänk om jag hade gjort så istället”… Och även oroat mig för framtiden, ”hur kommer det bli sen”…

Det är ju inte alltid så lätt att tycka om sig själv eller tycka att man gör rätt. Mia rekommenderar att skriva en Bra-bok så det har jag börjat göra. Att stå framför spegeln och säga ”Du är bra och duger som du är” var inte det lättaste de första gångerna. Men som hon skriver: ”Fake it til you make it”. Hitta på bra saker om du inte hittar dem, man har så himla lätt att bara komma ihåg dåliga saker och misslyckanden, även om de bara tar upp en bråkdel av allt man gör under en dag. Jag skriver bra saker om mitt utseende och mina egenskaper. Jag skriver också saker som jag är tacksam för. Allt för att fokusera på det positiva, och det fungerar. Jag börjar faktiskt tro på det jag säger och skriver :)

Nu försöker jag fokusera på det positiva och bekräfta mig själv. Självklart blir jag irriterad på saker som andra gör, men eftersom jag inte kan göra så mycket åt det lägger jag ingen energi på det. Man får tänka att de säkert haft en dålig dag och gå vidare. Jag har mycket lättare att släppa det nu. Det gör också att jag inte tar åt mig av sånt som jag gjorde tidigare, otroligt skön känsla. Det går bättre och bättre att leva i nuet också, försöka släppa ältande och oroande. Det ger mig ju faktiskt ingenting, förutom att jag mår dåligt av det. Den här bra-boken kommer jag aldrig sluta att skriva i :)

image

1 person likes this post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *