Att leva i nuet

Jag har sett mycket reklam om boken ”Lär dig leva. Mindre stress – mer närvaro” och den har fått många lovord. Jag kände att jag behövde en förändring i mitt liv och efter att ha läst den så gick det lite upp för mig att jag är bra på att älta och oroa mig för saker som hänt och lägger för mycket fokus på vad som ska hända sen. Det gör att jag missat nuet, som boken fokuserar på. Ja, jag har väl inte alltid missat nuet, men ofta.

När jag läste boken fick den mig att börja tänka på vem jag var och vad jag vill. Jag hade fastnat i en negativ spiral som jag inte kunde ta mig ur. Det är nyttigt att stanna upp och tänka till ibland.

Jag kände inte igen mig i alla kapitel i boken för den tar upp många olika saker som stress, ångest, hur man är som förälder, ens egen uppväxt osv. Det kapitel som jag kände mig mest träffad av var just kapitlet om ”Att leva i nuet” och det om ”Självkänsla”. Att försöka leva i nuet handlar om att sträva efter att nå balans mellan nuet och det förflutna/framtiden. I boken finns många övningar som kan göra för att stanna i nuet och inte sväva bort i det förflutna eller i framtiden, många är korta övningar som är enkla att genomföra. Det är ju inte lätt att bara tänka om, men resan har börjat nu. Jag går ofta tillbaka i boken och läser om de kapitel där jag strukit under och antecknat det som jag behöver träna på. Många kallar den sin livsbibel, och det är faktiskt inte ett dumt namn :)

Boken fick mig också att förstå att att jag behöver arbeta med min självkänsla. Jag kände igen mig i mycket som stod i boken, känslan av att komma i andra hand, att ha negativa förväntningar, att bli avvaktande och bitter. Boken tar inte upp så mycket om just självkänsla så nu ska jag börja läsa Mia Törnbloms bok ”Samlade tankar om självkänsla”.

Be the first to like.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *