Jordnötsbars

DSC_0763

Idag har jag gjort dessa godbitar. Jag ville ha ett lite nyttigare snacks och vi gillar jordnötter och snickers, så då blev det jordnötsbars. Jordnötter är väl inte världens nyttigaste heller men en munsbit någon gång ibland kan det vara värt. Egentligen ska det vara cashewnötter i botten men jag körde jordnötter där med (eftersom vi har nötallergi i familjen).

Botten:
Jag mixade 1 dl salta jordnötter till mjöl (mixa inte för länge så det blir oljigt) och blandade med 1/2 dl jordnötssmör (använde Kung Markattas) och 2 msk honung.
Det gick bra att blanda och dela upp degen med händerna, det blev en smidig deg. Jag tryckte ut varje del till en avlång platta. La dem på en bricka och ställde dem i frysen medan jag gjorde fyllningen.

Fyllning:
Sen så mixade jag 10 urkärnade medjool dadlar (tar du vanliga så behöver du ca 17-20 st) med 1 msk kallpressad kokosolja (smält den först i mikron så att den är rinnande) och 1/2 msk vaniljpulver. När det var mixat hällde jag i 1 dl hela saltade jordnötter och en nypa havssalt.
Knåda ihop degen med händerna så är det lättare att få in jordnötterna. Fördela fyllningen på bottnarna och ställ sedan i frysen igen.

Smält 80g mörk choklad (70%) i vattenbad eller i mikron. Smälter du chokladen i mikron så dela chokladen i bitar och lägg i en skål, värm sedan i mikron i 20-30 sekunders intervaller och rör om i chokladen mellan varje intervall.

Pensla på chokladen på barsen och ställ in i frysen igen.

Originalreceptet kommer från Josefine Jäger
Hennes bok kan du provläsa och köpa här.

2 people like this post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *